E-mail info@warnerwall.no

Musikkens kjemi

Visste du at musikken vi lytter til påvirker oss på mange forskjellige måter?Universitetet i Trondheim har forsket på hvordan musikken påvirker hjernen vår.

Forskere ved Universitetet i Trondheim har forsket på hvordan musikken påvirker hjernen vår og de har funnet en del spennende resultater. De fleste av oss vet at vi har forskjellige reaksjoner alt etter hva vi hører på og humøret vi er i når vi hører på det. Det de fleste kanskje ikke vet er at en del av våre reaksjoner skyldes biokjemi.

Når du lytter til en sang du liker veldig godt, øker du faktisk nivået av dopamin i hjernen, og du får en lykkefølelse. Men musikksmak er individuelt, derfor er det forskjellig hva an får disse reaksjonene fra. Foruten at dopamin nivet økes, vil ofte pulsen og pusten gå raskere og i noen tilfeller kan musikk faktisk lindre smerte.

En av de som har jobbet spesielt med forskning på hvordan musikk påvirker hjernen er Krister Hansén som har vært lektor med musikkonservatoriet i Tromsø i 4 år før han flyttet tilbake til Sverige.

Han har også komponert musikken til en utstilling som heter imPuls som tar for seg hjernen, hjerte og rus. I denne utstillingen kan du blant annet måle pulsen din mens du hører på musikk, og se hvordan din kropp reagerer på de forskjellige typene musikk du lytter på. Dette kan nok også forklare hvorfor tenåringsjentene svimer av når de ser Justin Bieber, men syns Metallica er treige. For andre vil det med all sannsynlighet være motsatt.

Musikk og medisin

Trekker man så dette et hakk videre er det spennende å se hvordan forskjellige typer musikk påvirker oss i forskjellige situasjoner. Hvilken musikk bør vi høre på mens vi gjør rent, kjører bil eller skal prøve å sove? Selskapet Tryg Forsikring har gått så langt at de har anbefalt 10 låter det lønner seg å høre på når man kjører bil. Samtidig advarer de mot å høre agressiv eller veldig rask musikk når du kjører. Denne typen musikk kan stresse deg opp eller distrahere deg slik at du ikke klarer å følge med i trafikken og i verste fall tråkker hardere på gasspedalen enn nødvendig. Ser vi det i lys av forskningen ved Universitetet i Trondheim er jo dette ganske logiske slutninger.

De lærde har diskutert hvorvidt musikk har noen nytteverdi i flere hundre år. Men forskning de senere årene viser at musikk faktisk kan øke læringsevnen, noe Hansén er helt enig i. – Musikk spiller en viktig rolle på flere måter. Blant annet viser forskning at mennesker som  har kompetanse på musikk bruker hele hjernen når de lytter, mens ulærde bare bruker den høyre hjernehalvdelen, sier Hansén.

På 1400-1500 tallet var det faktisk obligatorisk med musikkstudier før man kom inn på medisinstudiet. Uklokt kan man kanskje si, men den nyere forskningen viser at dette faktisk var veldig klokt. Et nyere forskningsprosjekt ved Yale Medical School viser blant annet at de medisinstudentene som også tok kurs i kunsthistorie gjennomgående hadde bedre karakterer i alle fag enn de som ikke tok dette kurset.